Truck and tractor pulling, også kjent som sled pulling, er en motorsportgren som er veldig populær i USA og Europa (spesielt i Nederland, Danmark og Tyskland) som krever at traktorer, både standard og modifiserte i flere ulike grader, skal trekke en tung slede på en 10 meter bred og inntil 110 meter lang bane. Vinneren er den traktoren som trekker sleden lengst. Sporten er kjent som verdens mest kraftfulle motorsport, hvor det på høyeste nivå benyttes modifiserte traktorer med over 10000 hk.

Sleden er kjent som en vektoverføringsslede. Dette betyr at når den blir trukket over banen så blir vekten gradvis overført fra rullende akslinger bak og over til en "panne" i fronten av sleden som sklir mot underlaget. Dette skjer ved at en vektkasse som er driftet av en serie med clutcher og akslinger, beveger seg fremover langs sledens hovedramme. Etterhvert som vektkassen ender opp lengst fremme og frigis av en clutch, vil vekt og friksjonen mot underlaget ha økt såpass at trekkeren til slutt ikke klarer å oppnå lengre distanse.

 

Konkuranseformen har sin opprinnelse fra USA hvor folk først møtest på en jorde med sine hester for å konkurere om hvem som hadde den sterkeste hesten. Siden da har det gradvis utviklet seg til først standard jordbrukstraktorer til dagens mest modifiserte hvor en finner flere mulige motorkombinasjoner, hvor det ikke er uvanlig å finne rekke seksere, V8 med kompressor og V12 motorer med opprinnelse fra WW2, ofte konvertert til methanol brennstoff.

 

I Norge fikk vi først besøk av motorsporten på 80-tallet. Idag så er det aktive klubber på Jæren, Hedmark, Kirkenær og Trøndelag. En håndfull utøvere deltar aktivt på konkuranser i Europa i regi av ETPC, og kan vise til flere topp plasseringer både i EuroCup og Europeisk mesterskap. Siste gang det ble arrangert Europesik mesterskap i Norge var på Bryne i 2008.